FHRA Tampereen seutu ry - Ostetaan: Huhtikuun 5, 1997

  John D´Agostino, ammattina Kustom-disaineri

  John D´Agostino on noussut tämän päivän ehkäpä kuumimmaksi nimeksi USA:n ammattimaisista Kustom-kunkuista. Viimeisten viiden vuoden aikana taotut Kempit ovat melkeinpä jokapäiväistä pureksittavaa sekä alan huippulehdistön esitteleminä että arvostetuimpien näyttelyiden kunniapaikoilla. Hot Rod & Rock Show Tampereella kirjoituttaa jälleen kerran sivun Pohjolan Hot Rod -historiaan tuottamalla John D´Agostinon viimeisimmän ja kirjaimellisesti uunituoreen tuotoksen Firestar Thunderbirdin Suomeen.

  John saapuu myös itse paikan päälle ja toivottaa kaikki kustomeista kiinnostuneet näyttelyyn. Hän on nimmareiden kirjoittamisen ja muun actionin lomassa lupautunut juttelemaan alasta kiinnostuneiden kanssa ja antamaan ammattimiehen vinkkejä rakentamiseen! John tuo mukanaan myös kemppikerhoista arvostetuimman West Coast Kustoms -klubin myöntämän erikoispalkinnon, mikä tullaan jakamaan Euroopassa ainoastaan Hot Rock & Rock Show´ssa vuosittain tyylikkäämmälle jenkki-kustomille!!! Kukahan tulee voittamaan ensimmäisenä Euroopassa tämän traditioksi muodostuvan palkinnon!!!

  Jo high school´in aikoihin John tiesi mitä tulisi elämänkaarensa aikana päätoimisesti tekemään; Autojen kustomointia - muita vaihtoehtoja ei edes noteerattu... 1950-luvun lopulla Pittsburgissa nuorukaiseen nimeltä John D´Agostino tekivät ne muutamat Kempit mitä hän luonnossa näki kaduilla ja mitkä löytyivät alan lehdistä sellaisen vaikutuksen, ettei ammatinvalinnan ohjausta tämän hepun kohdalla todellakaan tarvittu. Kaikki mahdollinen vapaa-aika high school´sta vietettiin hengailemalla Barris´in Kustom Shopissa ihmeellisyyksiä tutkaillen ja oppia ottaen.

  Vuonna 1967 John sitten loi ensimmäisen oman kemppinsä mikä oli Chevy vuodelta 1956. Se oli nk. mild kustom, johon ei tehty vielä mitään radikaalisia korinmuutostöitä. Klassinen ulkoasu saatiin listat ja kahvat poistamalla ja maskia ja valoja muuttamalla sekä värityksellä, mikä antoi jo esimakua tulevista vuosista. Auton väri muodostui kahdesta eri sävyisestä helmiäisestä: tumma purple ja aqua -blue sininen.

  1970 vuosimallinen Pontiac Grad Prix, mikä seurasi Chevyä joutuikin muutoksiin sitten suoraan kaupan hyllyltä! Tämä brand new car muotoiltiin myös vielä miedosti. Ehkäpä tämäkin ennakoi tulevaa siinä mielessä, että John pyrkii aina löytämään nk. low miles -aihion, eli mahdollisimman vähänajetun ja hyväkuntoisen jos ei sitten haeta kaupasta aivan uutta.

  Vuosi 1974 voidaan kirjata eräänlaisena taitevuotena sekä Johnin oman uran suhteen että yleisemminkin ajateltuna. Tuolloin nimittäin John rakensi ensimmäisen 1951-vuosimallisen Mercuryn ja se oli kaikkea muuta kuin mieto. Kaikki klassiset jipot löytyi tästä sämpylästä katonmadalluksineen jne. Sen John siis laskee ensimmäiseksi radikaaliksi kustomikseen ja Hot Rod Magazine kirjoitti tuolloin, että se oli aloittamassa Mercuryn uutta tulemista. Seitkytluvulla sämpylä- Mercuryt eivät olleet jostain syystä tapeetilla ja vanhatkin luomukset vetäytyneet areenoilta. Edellisena vuonna (1973) valmistunut American Graffitti elokuva palautti sämpylä-Mercuryn kuitenkin ihmisten mieliin ja kun John ajoi juuri pajalta valmistunutta omaansa kotiin, jouitui hän aina pysähtyessään kansan ympäröimäksi ja monet luulivat Mercurya samaksi, mikä vieraili tuossa roddarien kulttileffassa. Loppuvuodet 1970-luvusta John teki jälleen mild kustomeita joista voitaisiin mainita vaikkapa Buick Riviera ja Lincoln Mk IV vuodelta 1972.

  1980-luku alkoi komeasti jälleen erittäin radikaalilla luomuksella kun 1983 valmistui Midnight Sensation kahdella tummalla candy-värillä väritetty vuoden 1951 Mercury. Jatkoa seurasi vuonna 1986, kun Mercury ´53 Royal Tahitian valmistui. Tämän kevyemmin käsitellyn projektin jälkeen alkoikin ehkäpä Johnin merkittävimpien luomusten sarja, jolla ei toistaiseksi näy loppua häämöttävän. Vuonna 1988 näki päivän valon Stardust, Mercury vuosimalliltaan 1940. Auto oli melkeinpä identtinen kloonaus Barrisin vuonna 1949 Nick Matrangalle veistelemästä kempistä. Kun Matranga näki tämän kloonin hän kuulemma katseli sitä tippa silmässä ja kertoi muistojen palaavan mieleen. Stardustia monet pitävät edelleenkin yhtenä Agostinon hienommista tekeleistä. Samoin kuin seuraavaa katseenvangitsijaa vuoden 1956 Lincoln´ia, nimeltään Royal Empress. Tämä luomus on myös osoitus Agostinon mielikuvituksesta ja tyylitajusta, mikä on syntynyt vuosien kokemuksen kautta. Se kunnioittaa vanhaa perintöä olemalla silti omaperäinen. Auto esiteltiin vuonna 1991. Pari vuotta myöhemmin syntyi Starfire, vuoden 1957 Cadillac Eldoradosta. Edelleen kun lisätään pari vuotta ajankuluun ja ollaan vuodessa 1995, esitteli tämä maestro peräti kaksi uutuutta kuuskymppisen Oldsmobile Customin Golden Starfire ja huomattavasti radikaalimman Royal Emperor Lincolnin vuodelta 1957. Ja kun taas lisätään kaksi vuotta tiimalasiin, ollaankin jo vuodessa 1997 ja jälleen on esitettävänä kaksi uutta veistosta: Chrysler Imperial ´57 ja Thunderbird ´61 eli Imperial Royale ja Firestar.

  Palkintojen ja kunnian määrää on kenties mahdotonta luetella aivan täydellisesti, ettei vain jotain silti jäisi unohduksiin. Kenties pari arvostetuinta kunniapalkintoa voisi mainita. Agostino on voittanut Sam Barris Award´in peräti kolme kertaa (vuosina 1984, 1988 ja 1995) edelleen Harry Bentley Bradley Design Achievment on myönnetty Agostinolle. Ja jatkoa tuntuu seuraavan aina kun uusi reki on valmis. John kertoi veistelevänsä ehkäpä noin kymmenisen vuotta vielä Kustomeja ennen eläkepäiville siirtymistä. Unelmana olisi kuulemma pieni noin 10-12 kustomin oma museo kotitalonsa yhteyteen. Joten aivan täysin eroon autoista ei John edes vanhuudenpäivillään halua. Golfin ja kalastuksen ohessa museon pyörittäminen sopisi kuulemma hyvin kuvioihin. Seuraavan projektinkin John jo paljasti mutta pidetäänpä se vielä salaisuutena...

  E-mail: fhra-tre@vip.fi

  Copyright © 1997 O-L@W & FHRA Tampereen Seutu ry